Waarom B2B video marketing in 2018 definitief doorbreekt

In het kort

Ik weet wat je denkt: video, was dat niet geschikt voor B2C-marketing? Klopt helemaal! Maar inmiddels omarmt óók de B2B-sector video marketing. Ik durf zelfs te stellen dat 2018 de definitieve doorbraak van B2B video marketing in heeft geluid. Video vormt de perfecte aanvulling op je digitale marketingstrategie.

B2B overtuigd van succes video marketing

Video past perfect in je B2B-marketingstrategie. Dat blijkt wel uit de volgende cijfers:

 • 59% van de senior executives verkiest werk-gerelateerde video boven tekstuele content (Forbes Insight);
 • 70% van alle B2B-marketeers denkt dat video effectiever is dan andere vormen van content, gemeten naar sales qualified leads (Content Marketing Institute);
 • 70% van de B2B-marketingprofessionals merkt daadwerkelijk dat video’s beter converteren dan andere soorten content (MarketingProfs).

Presult - Image CTA - TOP - Inbound Marketing

Video heeft dan ook veel voordelen:

 • Video versterkt andere content. Video content in e-mails verhoogt de click-through rate met 200-300% (Forrester Research);
 • Video wordt 1.200% vaker gedeeld dan tekst en afbeeldingen bij elkaar opgeteld (Adelie Studios);
 • Video verbetert vindbaarheid. Websites met video zien hun traffic vanuit zoekmachines gemiddeld met 157% toenemen (Brightcove).

b2b marketing media

Populaire video maakt meeste indruk

B2B video marketing heeft dus potentie. De markt is er helemaal klaar voor. Visuele content, vooral video, is mateloos populair.

Uit onderzoek van HubSpot in Q3 2017 blijkt dat branded video content gebruikers het meeste bijblijft, ten opzichte van afbeeldingen en tekst. Vooral millennials zijn erg gevoelig voor video content, maar ook bij 55+’ers maken videoboodschappen van alle content de meeste indruk. Tot deze leeftijdsgroep behoren veel zakelijke beslissers.

b2b video marketing

Bron: HubSpot

Ook de mediavoorkeuren zijn veranderd: video heeft e-mail voorbijgestreefd.

Uit hetzelfde onderzoek van HubSpot blijkt namelijk dat 54% van de respondenten graag video content ontvangt van bedrijven of merken die hen aanspreken. E-mail is met 46% net iets minder populair. Het wordt moeilijker om de aandacht van de steeds meer visueel ingestelde jongere generaties te trekken met statische e-mails:

b2b video media

Bron: HubSpot

Waarin video in B2B van B2C verschilt

Nu je weet dat video perfect in je B2B-marketingstrategie past, kun je zelf aan de slag.

Om een beeld te krijgen van een succesvolle B2B video marketing aanpak en de invulling die aan de merkidentiteit wordt gegeven, is het handig om eerst in kaart te brengen hoe deze aanpak in de praktijk verschilt ten opzichte van B2C video marketing. Laatstgenoemde is vaak speels, jeugdig en humoristisch. Een tone-of-voice die je nooit 1-op-1 kunt toepassen in de B2B.

Humor kan, maar mag nooit het uitgangspunt zijn bij B2B video.

Belangrijker is de emotie die je met deze content weet bloot te leggen:

“Een sterke emotionele verbondenheid met andere bedrijven, die de juiste snaar weet te raken, geeft een nieuwe dimensie aan de waarde die deze bedrijven aan je diensten of producten toekennen.” – Dominick Sorrentino, Brafton.

Om de verschillen tussen B2C en B2B video marketing te laten zien, doe ik een beroep op onze pluizige viervoeter: de kat.

Met kattenvideo’s.

Wie kent ze niet? Het wemelt ervan op het internet. We kijken er maar wat graag naar. Om de eenvoudige reden dat we ons er beter door gaan voelen, blijkt sinds kort ook uit wetenschappelijk onderzoek. Katten zijn goed voor ons humeur. Marketeers uit de B2C én de B2B maken daarom gretig gebruik van die kennis.

Hoe deze marketeers dat precies aanpakken?

Laten we beginnen met de B2C-aanpak, de video van Friskies, Nestlés consumentenmerk kattenvoer:

De video is erg speels, net als de kitten die de show steelt. Met gevoel voor ironie brengt de maker van deze branded content de daily struggles van een opgroeiende kat in beeld. Waarin toch maar even wordt benadrukt dat het natte kattenvoer van Friskies een stuk verantwoorder is voor je kat dan het uitgedroogde bruine ‘astronautenvoer’ dat ze tot voor kort kregen. Subliem gebracht, maar weinig serieus. Overduidelijk met maar één doel: alle kattenbezitters overtuigen voor Friskies te kiezen.

Dan de B2B-aanpak van Cisco:

 

 

Deze video doet aanvankelijk sterk denken aan een verhaal van kinderboekenschrijver Dr. Seuss, maar onder deze onschuldige verteltechniek schuilt een hele diepe laag.

Het begint met een kat, die melk drinkt, wiens eigenaar als systeembeheerder op een kantoor werkt, dat data verstuurt aan satellieten, die de sprinklerinstallaties aansturen die de grasvelden bewateren, die de koeien vervolgens begrazen om melk te produceren, zodat de slimme koelkast de katteneigenaar eraan kan herinneren onderweg naar huis nog even melk te kopen om aan zijn kat te voeren.

Daarmee is de cirkel rond.

Hiermee positioneert Cisco zichzelf als verbinder binnen een netwerk van slimme objecten en toepassingen, ook wel The Internet of Things. De techgigant brengt deze boodschap op een hele menselijke manier, zodat zakelijke beslissers zich daar sterk mee kunnen identificeren.

“Er bestaat eigenlijk niet meer zoiets als B2C of B2B, het is H2H: Human to Human.” Bryan Kramer

Dat niet alleen, is het je opgevallen hoeveel bedrijfstakken Cisco hiermee aanspreekt?

 • Fabrikanten van slimme huishoudelijke apparaten
 • ICT-branche, denk aan dataverwerkingscentra
 • De agrifood sector

Allemaal markten die Cisco in een video van 1 minuut en 8 seconden (!!) heeft getarget voor lead generatie.

Tips voor goede video content strategie

Nu heeft niet elk bedrijf hetzelfde marketingbudget als Cisco, maar video is wel steeds toegankelijker geworden, ook voor middenbedrijven. Dankzij mobiele telefoons, die zo ongeveer standaard zijn uitgerust met camera’s, ligt het creëren van content nu binnen handbereik.

Als bedrijf kun je op meerdere manieren invulling geven aan je video content strategie, zoals met:

 1. Bedrijfsvideo’s. Hiermee gun je je potentiële klant een kijkje in de keuken. Zo krijgt de kijker een goed beeld van het bedrijf;
 2. Medewerkersvideo’s. Door de medewerkers aan het woord te laten, oogt een bedrijf transparanter en menselijker;
 3. Educatieve video’s. Hoe verleidelijk het ook is om je product of dienst meteen aan te prijzen, je wordt over het algemeen serieuzer genomen als je je gebruiker eerst uitrust met de noodzakelijke voorkennis om tot een weloverwogen besluit te komen;
 4. Testimonial video’s. Het schept vertrouwen als je kunt laten zien hoe andere klanten profijt haalden uit je producten of diensten;
 5. Productvideo’s. Hierin zoom je in op de uitdagingen die je potentiële klant ervaart en waar je product of dienst een oplossing voor biedt.

In dit blog van HubSpot vind je nog meer voorbeelden.

Begin met video

Een digitale marketingstrategie binnen de B2B kan tegenwoordig niet meer zonder video. Speel in op deze trend!

Presult - Image CTA - Inbound Marketing

Laten we kennismaken - Presult

Laten we kennismaken!

: We maken graag tijd voor je vrij