ChatGPT en B2B Sales: een succesformule of niet?

In het kort

ChatGPT is dé hype van dit moment. Natuurlijk kijken ook wij of én hoe dit toegepast kan worden. De belangrijkste vraag: kan ChatGPT het succes van sales vergoten? 

9 manieren om ChatGPT voor sales in te zetten 

Stap één is inventariseren hoe je ChatGPT in kan zetten in je sales processen. Op basis van onze eigen ervaringen (en die van ChatGPT) komen we tot deze lijst:  

 1. Gepersonaliseerde salesbenadering: Gebruik ChatGPT om aangepaste en boeiende e-mails, LinkedIn-berichten of sociale media-outreach te maken op basis van het profiel, de interesses en pijnpunten van de koper. 
 2. Automatiseren van opvolging: Gepersonaliseerde opvolgberichten en -sequenties zorgen voor consistente en tijdige communicatie met prospects gedurende de verkoopcyclus. ChatGPT kan deze berichten voor je opmaken of hier een eerste opzet in geven. 
 3. Voorbereiden van verkoopscripts: Laat ChatGPT dynamische verkoopscripts creëren die veelvoorkomende bezwaren aanpakken, relevante productinformatie bieden en het gesprek in de richting van een succesvol resultaat sturen. 
 4. Verbeteren van koude acquisitie: ChatGPT is in staat prospectinformatie te analyseren en op basis hiervan op maat gemaakte openingszinnen of gespreksstarters te bedenken die aansluiten bij potentiële kopers. De kans op een succesvolle outreach neemt op deze manier toe. 
 5. Concurrentieanalyse: Benut ChatGPT om concurrentie-informatie te analyseren en samen te vatten, zodat verkoopteams de sterke en zwakke punten van hun concurrenten weten en inzetten tijdens hun gesprekken. 
 6. Bibliotheek met verkoopbezwaren: Hoe handig is het om een uitgebreide bibliotheek van goed geformuleerde reacties op veelvoorkomende verkoopbezwaren te hebben? Hiermee overwinnen verkoopteams snel en effectief hindernissen in het verkoopproces. ChatGPT heeft de bezwaren en mogelijke reacties in korte tijd voor je opgesomd. 
 7. AI-ondersteunde verkoopdemonstraties: Zowel de betrokkenheid van prospects als conversiepercentages stijgen met de inzet van gepersonaliseerde productdemonstraties. Geef ChatGPT de opdracht deze interactieve demonstraties te creëren, aangepast aan de behoeften en interesses van elke individuele prospect. Dat scheelt je salesteam veel tijd. 
 8. Coaching en rollenspellen: Benut ChatGPT om verkoopgesprekken met potentiële kopers te simuleren, feedback en suggesties voor verbetering te geven en zo de vaardigheden en het zelfvertrouwen van verkoopvertegenwoordigers te verbeteren. 
 9. Analyseren van koperssentiment: Hoewel we het hier over een AI-toepassing hebben, is ChatGPT wel degelijk in staat om gevoelens en meningen te herkennen. Dat maakt het mogelijk om communicatie met prospects, zoals e-mails of chattranscripties, te analyseren op het sentiment van kopers. Het verkoopteam kan de verkoopbenadering hierop aanpassen, wat leidt tot een meer gepersonaliseerd en succesvol verkoopproces. 

Een proef op de som 

We hebben de proef op de som genomen met nummer 6 “Bibliotheek met verkoopbezwaren”.  

Daarbij hebben we gekeken naar het volgende voorbeeld:  

Product: Zakelijk VoIP telefonie 

Doelgroep: MKB – zakelijke dienstverlening, eigenaren 

We vroegen ChatGPT om de 7 belangrijkste bezwaren op te sommen. Dit is het resultaat:  

 1. Te hoge kosten: De MKB-eigenaar maakt zich zorgen over de kosten van het implementeren van een zakelijk VoIP-telefoniesysteem en is niet overtuigd van de kostenbesparingen op de lange termijn. 
 2. Beveiligingsrisico’s: De MKB-eigenaar vreest dat VoIP-telefonie kwetsbaar is voor cyberaanvallen, hackpogingen of gegevenslekken, wat de privacy en vertrouwelijkheid van de communicatie in gevaar kan brengen. 
 3. Kwaliteit van gesprekken: De MKB-eigenaar maakt zich zorgen over de gesprekskwaliteit en betrouwbaarheid van VoIP-telefonie in vergelijking met traditionele telefoniesystemen. 
 4. Technische complexiteit: De MKB-eigenaar is bezorgd dat het implementeren en beheren van een VoIP-telefoniesysteem technisch complex zal zijn en extra IT-ondersteuning of personeel vereist. 
 5. Compatibiliteit met bestaande systemen: De MKB-eigenaar vreest dat het VoIP-telefoniesysteem mogelijk niet compatibel is met hun bestaande telefooninfrastructuur of bedrijfssoftware. 
 6. Continuïteit en beschikbaarheid: De MKB-eigenaar maakt zich zorgen over de mogelijkheid van downtime of verbindingsproblemen bij VoIP-telefonie, wat kan leiden tot gemiste oproepen en verloren zakelijke kansen. 
 7. Ondersteuning en klantenservice: De MKB-eigenaar is bezorgd over de beschikbaarheid en kwaliteit van ondersteuning en klantenservice bij eventuele problemen met het VoIP-telefoniesysteem. 

ChatGPT_B2B_salesAls eigenaar van een klein MKB-bedrijf in de dienstverlening moet ik zeggen: “Dit zouden mijn bezwaren kunnen zijn!”. Wat vind je zelf?  

Het gaat natuurlijk om de verdieping 

De komende tijd zie je waarschijnlijk tientallen of honderden voorbeelden van toepassingen. Wij proberen het ook uit en het belangrijkste wat we zien, is dat ChatGPT voor een basisopzet of eerste richting goed toepasbaar is. Maar het blijven generieke antwoorden, zonder enige vorm van emotie.   

Het succes zit daarom in de verdieping en toepassing van de uitkomsten.  

Denk bijvoorbeeld aan het antwoord op het bezwaar: “Technische complexiteit: De MKB-eigenaar is bezorgd dat het implementeren en beheren van een VoIP-telefoniesysteem technisch complex zal zijn en extra IT-ondersteuning of personeel vereist.” 

Het bezwaar is valide en vrij standaard, maar het antwoord niet. Hoe ga jij als bedrijf om met de technische complexiteit? Hoe eenvoudig is het in het beheer? Wat zijn de ervaringen van je klanten? En, hoe communiceer je dit via je website, brochures of advertentiekanalen?  

Wij blijven het testen

Natuurlijk blijven wij ChatGPT de komende tijd uitgebreid testen voor verschillende toepassingen om te zien hoe dit van waarde kan zijn voor sales (en marketing). Wil je weten of ChatGPT jouw verkoop kan ondersteunen of versnellen? Bel of mail ons gerust! 

Meer weten over HubSpot?

Plan een adviesgesprek
 

 

Laten we kennismaken - Presult

Laten we kennismaken!

: We maken graag tijd voor je vrij