SNEL | CONCREET | RESULTAATGERICHT

Presult gaat door de modder tegen slavernij

Presult doet op zaterdag 22 juni 2019 mee aan de MudRaise van International Justice Mission. Met deze obstacle run van 9 kilometer willen wij ons steentje bijdragen aan de strijd tegen slavernij en mensenhandel.

Een veilig internet voor iedereen

Hoe mooi zou het zijn als het internet voor iedereen een veilig plek is? Helaas is dit voor de jonge slachtoffers in de industrie van cyberseks niet het geval. Daarom verbinden wij ons met deze MudRaise aan het verhaal van Cassie.

Bijna vijf jaar lang werd Cassie stelselmatig verkracht. Filmopnames van het misbruik werden over de hele wereld verspreid. Haar verhaal geeft IJM inzicht in een nieuwe vorm van verborgen slavernij, waarin jacht wordt gemaakt op de allerarmsten.

Lees het verhaal van Cassie

Word onderdeel van ons reddingsteam

Ons doel is met deze MudRaise tenminste € 3.300 aan donaties te verzamelen. Wij zijn inmiddels hard aan het trainen om een mooi resultaat neer te zetten!

Help jij ons in de strijd tegen kindermisbruik?

Doneer nu!

Het verhaal van Cassie: verkracht voor de webcam

Bijna vijf jaar lang werd Cassie stelselmatig verkracht. Filmopnames van het misbruik werden over de hele wereld verspreid. Haar verhaal geeft ons inzicht in een nieuwe vorm van verborgen slavernij, waarin jacht wordt gemaakt op de allerarmsten.

Terwijl Cassie haar verhaal doet, zijn in haar ogen nu eens angst, dan weer boosheid te zien. Vandaag de dag is ze veilig, maar de gedachten aan een leven in gevangenschap achtervolgen haar nog steeds. Cassie is een slachtoffer van mensenhandel voor cyberseks.

Ze was met een vriend van de familie naar Manila gegaan, 1300 kilometer van de plaats waar ze als kind opgroeide in een huis zonder elektriciteit. Op 12-jarige leeftijd werd ze verkracht en gedwongen seksuele handelingen te verrichten voor de webcam, terwijl klanten uit de hele wereld toekeken.

‘Het was erg moeilijk’, vertelt Cassie. ‘Ik dacht steeds: ik wil dood. De pijn maakt dat ik dood wil, maar het lukt niet. Ik probeerde te stoppen met ademen, maar steeds merkte ik: ik adem weer. Waarom ga ik niet dood?’

Op het eerste gezicht leek A.J., de vriend van de familie, een geschenk uit de hemel uit de hoofdstad Manila. Hij vertelde Cassies ouders dat hij haar een betere toekomst zou kunnen geven. Hij beloofde haar naar school te sturen en haar te behandelen als zijn eigen dochter. Cassies droom om naar plaatsen te reizen, waarvan ze alleen in oude boekjes een glimp had opgevangen, werd werkelijkheid.

De Manila Dream
‘Ik weet nog dat ik in Manila aankwam. Ik was erg blij, want ik zag heel veel gebouwen. De mensen zijn er vrij’, zegt Cassie. ‘A.J. zorgde voor me. Ik kreeg mooie kleren, mooie schoenen, een schooluniform, een pen, een schrift en een tas.’

Naar school gaan werd eindelijk een realiteit, maar al snel werd het Cassies enige toevlucht. Het was de enige plek waar ze zich veilig voelde. Ze haatte het om naar huis te gaan, omdat A.J. daar was. ‘Als ik naar huis ga, is de man die me misleid heeft daar. Hij wacht alleen maar op me, omdat er klanten zijn die op me wachten.’

A.J. verdiende zijn geld met mensenhandel voor cyberseks en Cassie was niet zijn enige slachtoffer.

Zijn huis, gelegen in een kansarme wijk, werd een hotspot in een wereldwijd netwerk van online pedofielen en seksverslaafden. A.J. verkrachtte de meisjes, filmde het misbruik en zette het materiaal online. Hij livestreamde seksshows en verdiende geld aan klanten uit de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en Nederland. Zich voordoend als een ‘gids’, organiseerde hij daarnaast reizen voor sekstoeristen, die hem betaalden voor het seksueel misbruiken van kinderen.

‘Hij deed me elke dag pijn, als ik iets verkeerd deed of als ik hem niet gehoorzaamde. Hij sloeg me dan in m’n gezicht waar anderen bij waren.’

Cassie was niet de enige
‘We waren met zes kinderen in het huis’, zegt Cassie. A.J. maakte ook misbruik van hele jonge kinderen, waaronder een jongetje van 6 en een 11 maanden oude baby.

Cassie kon alleen maar dromen van ontsnappen. Ze droomde ervan naar verre landen te reizen. Ze durfde aan niemand op school of haar familie te vertellen in welke hel ze leefde. Ze was verschrikkelijk bang.

‘Ik wilde hem iets aandoen, maar dat kon ik niet. Iets hield me tegen, omdat ik wist dat hij mij iets zou aandoen. Ik voelde me wanhopig. Ik wilde hem vermoorden.’

Een tweede kans
Cassie was niet zo alleen als ze zich voelde. Er waren mensen naar haar op zoek.

Op een vrijdag in november 2014 liep Cassie van school naar huis, met dezelfde steen in haar maag die ze altijd vlak voor het weekend voelde. Dezelfde avond werd ze wakker van een luid kabaal, nadat politieagenten het drie verdiepingen tellende huis, waar ze bijna vijf jaar lang verschrikkelijk had geleden, binnenstormden.

‘Ik was erg bang. Ik moest huilen’, herinnert Cassie zich. Een maatschappelijk werker van IJM legde Cassie uit dat zij en de anderen kinderen niet in gevaar waren. Ze werden bevrijd.

Lokale autoriteiten hadden  in samenwerking met IJM een reddingsoperatie op touw gezet. Tijdens de eerste fase werd een 20-jarige vrouw en een 15-jarig meisje bevrijd uit een hotel in downtown Manila, waar A.J. een ‘seksfeest’ had georganiseerd voor undercoveragenten. Terwijl A.J. vastzat, verplaatste het reddingsteam zich naar het huis waar de 16-jarige Cassie en de twee jonge kinderen lagen te slapen.

‘IJM bevrijdde me en plaatste me in mijn tweede thuis’, zegt Cassie met een glimlach. Ze praat graag over haar ‘tweede thuis’; het prachtige opvanghuis waar ze momenteel verblijft.

Maatschappelijk werkers van IJM en medewerkers van het huis staan Cassie bij om de pijn en het verraad, dat ze zo lang in het geheim moest doorleven, te verwerken. ‘Wat me hoop geeft is ten eerste God, want hij is mijn Vader die er altijd voor me is. En daarnaast mijn familie. Mijn zusjes in mijn tweede thuis en de eigenaar van dit opvanghuis. En alle mensen die altijd voor ons klaarstaan om ons te helpen. Zij zijn mijn kracht’, vertelt Cassie.

Dromen verwezenlijken
Cassie besloot te getuigen in de zaak tegen A.J. Hij is aangeklaagd voor meerdere misdrijven tegen verschillende slachtoffers, waaronder verkrachting, mensenhandel en het overtreden van de wet tegen cybermisdaad.

Haar droom is nog steeds om te reizen, maar niet langer omdat ze wanhopig is te ontsnappen. ‘Ik wil de hele wereld bereizen om nieuwe dingen te zien, nieuwe dingen te leren, mensen hoop te geven. En natuurlijk zou ik ze graag over mijn land, de Filipijnen, vertellen om hen te laten zien hoe prachtig het land en haar inwoners zijn.’

Cassie heeft een boodschap voor slachtoffers zoals zijzelf. Haar woorden zijn scherp, maar de toon is zacht: ‘Ik ben net als jij een slachtoffer van mensenhandel voor cyberseks. Ik wil je zeggen: vergeet het verleden, richt je op en verwezenlijk de dromen die je hebt.’

Doneer nu en draag je eigen steentje bij
Copyright 2013-2024 - Presult | Algemene voorwaarden | Privacy policy | Cookiebeleid